Startupy

Nová aplikace pro myslivce a lovce

S technologickým pokrokem člověka nepřestane překvapovat jaké všechny obory mohou využívat moderních technologií. Už jsme tady měli aplikace pro dřevorubce nebo včelaře a teď se přidává další obor, který patří mezi ty velice tradiční disciplíny lidské činnosti, jehož tradice sahá daleko do lidské minulosti – lovectví. Aplikace Hunterra vznikla ve spolupráce s významnými českými myslivci a také s Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity v Praze, která je prý jediným akreditovaným univerzitním programem v oboru myslivost v celé Evropě.

Málokoho asi napadlo, že tento obor, který známe asi hlavně kvůli tomu, že se je nějaký náš postarší známý myslivec, může využívat možnosti mobilní aplikace. Dává to ale perfektní smysl, protože myslivci stárnou a potřebují mezi své řady nalákat nějaké mladé lidi. Těm je potřeba ukázat, že myslivectví není nějaký obor, který je založen proto, aby si nějaký jednodušší vesnický chlapík mohl sem tam vypadnout od manželky, opít se, pár hodin si pospat na posedu a odpočinutý zase jít domů.

Tyto stereotypy o myslivcích bohužel přetrvávají. Přitom je to tradiční obor, který nejenže připomíná lidskou minulost, mnoho myslivců ale má skutečně hluboký vztah k přírodě. Trochu paradoxem je, že myslivectví i samotné lovectví má velký význam v tom, jak nás učí nespoléhat jenom na technologie a na to, že v supermarketu bude vše, co potřebujeme, ale jak připomíná, že lesy skrývají nevyčíslitelné bohatství, které poskytuje lidem (byť si to dnes třeba neuvědomujeme) vůbec schopnost dýchat a přežít.

Ani byste nevěřili, jak lze myslivectví a lovectví pojmout v mobilní aplikaci

Navíc, kdo má v sobě trochu prepperské duše, určitě by vám připomněl, že může nastat nějaká katastrofa, kdy můžeme být odkázání zase jen na přírodu. Velmi špatný je pak pohled na myslivce nebo lovce jako na nějaké vrahy zvěře. Obzvláště u myslivců, u kterých je střílení zvířat pouze jednou z mnoha činnosti, ale nakonec i u samotných lovců platí, že dělají svou činnost hlavně proto, aby porozuměli přírodě, využívali jejich dary a aby udržovali rovnováhu mezi člověkem a přírodou, která zde funguje už stovky tisíc let od dob, kdy se člověk vyvinul z opice.

Nejprve si musíte v aplikaci vytvořit účet, protože bez toho v ní zase tak moc neuděláte. Je to ale rychlé, zadáte jen základní údaje a nepotřebujete ani ověřovat e-mail. Honitby mohou být v aplikaci tajné – můžete se k nim připojit pouze pomocí kódu a nebo veřejné, kdy si můžete vyhledat místo honitby dle lokace. Upravovat lovecké mapy můžete přímo v terénu a pak je sdílet, zobrazuje se vám samozřejmě aktuální polohy, celý záznam trasy. Můžete si navíc zakreslovat to, co potřebujete – například můžete přidat bod zájmu, kterým se v aplikace rozumí zvěř, která se na daném místě vyskytuje. Aplikace také ukazuje průměr (kruhová vzdálenost na mapě), abyste měli odhad jak blízko, resp. daleko se od nějakého bodu nacházíte.

Skoro až jako sci-fi vypadá možnost rezervačního systému posedů. Na druhou stranu je to praktické – nemusíte nikam zbytečně chodit. Podkladové mapy nejsou od Googlu, nýbrž od Mapbox, který poskytuje mapy například pro známé aplikace jako Foursquare, Facebook, či pro deník Financial Times.

Funguje offline, můžete spárovat i se zařízeními od Garmin

Velmi praktická a rozumná je možnost stažení map offline do telefonu pro případ nedostatečného datového připojení v terénu, či zobrazení záznamů z fotopastí, porostů nebo dokonce předpověď počasí. Samozřejmostí pak je elektronický lovecký deník.

Tohle je ale vlastně teprve jedna část aplikace. Ta druhá je pak důležitá pro pořádání hromadných lovů. Díky sdílení polohy je možné zobrazit pohyb všech účastníků lovu v reálném čase – to by snad mohlo zabránit těm nešťastným událostem, které se bohužel občas stávaly, kdy byli při lovu nechtěně postřeleni účastníci druhými účastníky. Aplikace podporuje dokonce spárování s hodinkami a měřícím zařízení od Garmin a nebo elektronickým obojkem pro psa Dogtrace). V průběhu lovu lze také označovat ulovené či poraněné zvěře do mapy.

Ať už se jedná o jakýkoliv obor, dobrá aplikace se pozná podle toho, že nabídne přesně ty funkce, které od ní očekáváte a třeba dokonce ještě něco navíc. Přesně o tomhle je tato čerstvě vydaná aplikace Hunterra. Možná ani samotná myslivci netuší, co všechno se dá vyřešit pomocí moderních technologií.

Více info: www.hunterra.eu